1 . 
What will come in place of the question mark (?) in the following number series? $1\,\,\, ? \,\,\,27 \,\,\,64 \,\,\,125$ 

Answer & Explanation
Answer : Option
A


Explanation : 







2 . 
What will come in place of the question mark (?) in the following number series? $2\,\,\, 5 \,\,\,7 \,\,\,12 \,\,\,19 \,\,\,31 \,\,\,50 \,\,\,?$ 

Answer & Explanation
Answer : Option
B


Explanation : 

2 + 5 = 7
5 + 7 = 12
7 + 12 = 19
12 + 19 = 31
19 + 31 = 50
31 + 50 = 81 





3 . 
What will come in place of the question mark (?) in the following number series? $1\,\,\, 6 \,\,\,36 \,\,\,240 \,\,\,1960 \,\,\,?$ 

Answer & Explanation
Answer : Option
A


Explanation : 

(1 + 2) $\times$ 2 = 6
(6 + 3) $\times$ 4 = 36
(36 + 4) $\times$ 6 = 240
(240 + 5) $\times$ 8 = 1960
(1960 + 6) $\times$ 10 = 19660 





4 . 
The average of four positive integers is 72.5. The highest integer is 117 and the lowest integer is 15. The difference between the remaining two integers is 12. Which is the higher of these two remaining integers? 

Answer & Explanation
Answer : Option
E


Explanation : 

We have,
117 + x + (x + 12) + 15 = 72.5 $\times$ 4
[where x is the lower integer among the remaining two integers]
2x = 290  144
x = 73
Hence the higher integer (among the remaining two integers) = 73 + 12 = 85 





5 . 
The population of a town is 8500. It increases by 20% in the first year and by another 25% in the second year. What would be the population of the town after two years? 

Answer & Explanation
Answer : Option
B


Explanation : 







6 . 
The difference between the simple interest and compound interest obtained on a principal amount at 5 p.c.p.a. after 2 years is Rs 35. What is the principal amount? 

Answer & Explanation
Answer : Option
C


Explanation : 







7 . 
'A' can complete a piece of work in 12 days. 'A' and 'B' together can complete the same piece of work in 4 days. In how many days can 'B' alone complete the same piece of work? 

Answer & Explanation
Answer : Option
A


Explanation : 

Suppose the work consists of making 12 pillars. Since A can complete the work in 12 days, this implies that A can make one pillarin a day. Similarly, we get that A and B together can make three pillarsin a day. Hence we can conclude that B can make two pillars in a day. Hence, the total work (12 pillars) can be completed by B in (12 $\div$ 2 =) 6 days 





8 . 
What is the least number to be added to 920 to make it a perfect square? 

Answer & Explanation
Answer : Option
A


Explanation : 







9 . 
The ratio of the number of students studying in schools A, B and C is 5 : 6 : 8. If the number of students studying in each of the schools is increased by 30%, 25% and 25% respectively, what will be the new ratio of the students in schools A, B and C? 

Answer & Explanation
Answer : Option
B


Explanation : 







