In a year, number of weeks = 52 extra day = 1 From 2002 to 2008, there are 6 years. So number of extra days = 6 (1) = 6 While 2004 and 2008 are leap years, having one more extra day apart from the normal extra day. Thus, number of extra days = 6 + 1 + 1 = 8 Out of these 8 extra days, 7 days form a week and so 1 day remains. Hence, March 1, 2002 is 1 day less then March 1, 2008 i.e., it is Friday.
At an enquiry office at a railway station, a passenger was told that a train for New Delhi has left 15 minutes ago, but after every 45 minutes a train leaves for New Delhi. The next train will leave at 8.30 p.m. At what time was this information given to the passanger ?
Next train for N. Delhi leaves at 8:30 p.m. Since time interval between two trains for N. Delhi is 45 minutes. A train for New Delhi has left 15 minutes ago. Time of information = 8:30 - 45 + 15 = 8 P.M.
An application was received by inward clerk in the afternoon of a week day. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, Who was on leave that day. The senior clerk put up the application to the desk officer next day in the evening. The desk officer studied the application and disposed off the matter on the same day i.e., Friday. Which day was the application received by the inward clerk?
Ashish leaves his house at 20 minutes to seven in the morning reaches Kunal's house in 25 minutes. They finish their breakfast in another 15 minutes and leave for their office which takes another 35 minutes. At what time do they leave Kunal's house to reach their office?
Total no. of days between 27.3.1995 and 1.11. 1994 = 27 + 28 + 31 + 31 + 29 = 146 Now, 146 is not completely divided by 7. It we have one day more then we have 147 days which is completely divided by 7. Thus, the days of the week on 1 Nov, 1994 was Monday. But the day will be Tuesday ( We have 146 days)
16 - 1- 1997-Thursday. Number of normal year between 1997 and 2000 = 2 We know every year has 1odd day. Now, number of leap year = 1 Leap year has 2 odd days odd days = 2 + 2 = 4 4 Jan, 2000 was Tuesday.